Galéria

fivpozitiv.hu - Facebook közösség 

A macska krónikus gingivostomatitis kezelésének lehetőségei
Esetismertetés

DR. KOVÁCS KATALIN PHD,1
KOVÁCS RÓBERT2

1 Kisállat-fogászati Rendelő, Budapest
2 SZIE ÁOTK 5. évf. hallgató


Esetismertetésünkben a macskák életminőségét lényegesen rontó, fájdalmas, krónikus gingivostomatitis gyógykezelésében kerestünk új lehetőséget. Az ismeretlen etiológiájú betegséget a lokális és/vagy diffúz krónikus íny- és szájnyálkahártya-gyulladás jellemzi, amely gyógykezelését tekintve is kihívások elé állítja az állatorvosokat.
A fajspecifikus 10 NE Virbagen Omega Interferon injectiót (Virbac) alkalmaztuk mind localisan, mind subcután adagolva. Az interferont két alkalommal, két hetes időközökkel adtuk.
Már egy hét elteltével javulást észleltünk, az állat evett, mosakodott és kedélye visszatért. Két hét múlva a granuláció csökkenését, a gyulladt területek nagyságának csökkenését tapasztaltuk, mindemellett kifejezett vörösen elszíneződött, de fájdalommentes területek voltak láthatók. Négy héttel az első és két héttel a második kezelést követően, további javulás volt tapasztalható, a nyálkahártyák kipirulása eltűnt, a palatoglossalis területen mind a gyulladás mind a granuláció csökkent.
KULCS SZAVAK: fogászat, gingvitis, stomatitis, interferon-kezelés, macska

 

BEVEZETÉS
A krónikus gingivo-stomatitis ismeretlen etiológiájú, kevéssé definiált szindróma, amelyet a lokális és/vagy diffúz krónikus íny- és szájnyálkahártya-gyulladás jellemez.1 Emellett megemelkedett szérumglobulin-szint és hyper-gammaglobulinaemia mutatható ki a betegekben.
A szövettani képre jellemző a submucosa plazmasejtekkel, lymphocytákkal, macrophagokkal és neutrophil granulocitákkal való infiltrációja.2
A megemelkedett szérum-globulinszint miatt több szerző immunológiai érintettséget tételez fel a betegség hátterében.3,4

 

KÓRELŐZMÉNY
A hét éves, kasztrált vörös cirmos európai házi macskát hónapokon át étvágytalansággal, lesoványodással kezelték. Több féle antibiotikum és glücokortikoid kúrán esett át, ez alatt átmeneti enyhe javulás volt észlelhető. Korábban FeLV-pozitivitást állapítottak meg. Az antibiotikumok elhagyása után néhány nappal a tünetek visszatértek. Az állat kedvetlen lett, gubbasztott, szemmel láthatóan éhes volt, mégsem evett, kerülte a rágós ételeket, csak a pépeseket nem utasította vissza. Evés közben felnyávogott, és elszaladt a táltól. Nyála gyakran csorgott, ilyenkor nem táplálkozott. Egyáltalán nem mosakodott, nem tisztította magát. Nem engedte magát simogatni, mogorvává vált.

 

KLINIKAI VIZSGÁLAT
A macska a vizsgálat során erősen ellenkezett és erős fájdalmat mutatott a száj vizsgálatakor. Normál testhőmérsékletet, száraz fénytelen szőrzetet, súlyos dehidráltságot, halvány kötőhártyát, erős lesoványodást, és a retropharyngealis és mandibularis nyirokcsomók megnagyobbodását és bűzös leheletet észleltük. Az állatot medetomidin-hidroklorid (150 µg/ttkg, Domitor, Pfizer) intramuscularis alkalmazásával altattuk el, kiegészítve 0,2 ml/ttkg, sc ketoprofennel (Ketofen 1 % inj, Rhone Vet).
A szájüreg vizsgálatakor kiterjedt fekélyes és proliferatív gingivitist és stomatitist állapíthattunk meg a praemolarisok területén, valamint nagy kiterjedésben a palatoglossalis régióban. A vizsgálat során a területek kifejezett vérzékenységet mutattak (1., 2. ábra). Közepesen súlyos társult fogkövességet, két fogon odontoclast-sejtes resorptiót és mellékleletként a jobb felső caninus fracturáját állapítottuk meg.

1. ábra
1. ábra: Gyulladt, granulált gingiva és mucosa 

2. ábra
2. ábra: Granulációs gingivo-stomatitis

 

GYÓGYKEZELÉS

FOGÁSZATI BEAVATKOZÁSOK
A csontresorptiót mutató fogakat eltávolítottuk, valamint fogkőmentesítettünk ultrahangos depurátorral. Mindezek után fajspecifikus 10 NE Virbagen Omega Interferon injectiót (Virbac) alkalmaztunk mind lokálisan, mind subcután helyileg. A 0,2 ml interferont submucosalisan (3 x 0,2 ml) injektáltuk a gyulladt és ép nyálkahártya határán, a maradék 0,4 ml-t pedig subcután (3. ábra).
Két héttel az első Interferon inj. alkalmazását követően a páciens ismételt 10 NE Virbagen Omega Interferon kezelést kapott a már fenn említett módon.

3. ábra 
3. ábra: Interferon alkalmazása az ép és elváltozott nyálkahártya határán

GYÓGYSZERES KEZELÉS
Kiegészítő terápiaként a nyilvánvalóan jelenlevő bakteriális fertőzöttség miatt 3 héten keresztül az állat cindamicin-hidrokloridot (Dalacin granulátum sziruphoz, Pfizer) kapott naponta kétszer, szájon át.
Fájdalomcsillapítás céljából nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapítót alkalmaztunk, műtétkor injekció, majd később tabletta formájában (Ketofen tabletta, 5mg, Rhone Vet) három héten át. Ezen felül multivitaminokat és speciális diétát (Hill's a/d) írtunk elő.

 

MEGBESZÉLÉS
Már az első visszarendelés alkalmával a tulajdonos gyors javulásról számolt be, egy héttel az első interferonkezelés után az állat evett, mosakodott és kedélye visszatért, ami feltehetően a fájdalom csökkenésének tudható be. Az első vizsgálat során a granuláció csökkenését, a gyulladt területek nagyságának szűkülését észleltük, mindemellett kifejezett vörösen elszíneződött területek voltak láthatóak (4. ábra). A gyulladt nyálkahártya ellenére az állat bódítás nélkül is vizsgálható volt, igazolva a fájdalommentességet. Kondíciója két hét alatt is javult, étvágya visszatért.

4. ábra 
4. ábra: Gyulladás jelei az első kezelést követő 2. héten

Négy héttel az első kezelés után további javulás volt tapasztalható (5., 6. ábra). A nyálkahártyák kipirulása eltűnt, a palatoglossalis területen mind a gyulladás, mind a granuláció csökkent.

5. ábra
5. ábra: Gyulladásmentes gingiva az első kezelést követő 4. héten


Az állat kondíciója tovább javult. A macskák krónikus gingivo-stomatitisének oktana ismeretlen, továbbá társult betegségekkel (FORL, FW, FeLV, FCV) keverve jelenik meg, ami a kezelést tovább nehezíti. További vizsgálatokat tervezünk, hogy tapasztalatokat szerezhessünk a macskák krónikus gingivo-stomatitisének interferonnal történő gyógykezelése kapcsán.

 6. ábra
6. ábra: Gyulladásmentes palatoglossalis terület, némi granulációval az első kezelést követő 4. héten


IRODALOMJEGYZÉK
1. Gorel, C. (2004): Veterinary Dentistiy for the general practitioner. WB. Saunders.
2. Hennet, P. R. (1997): Chronic gingivo-stomatitis in cats: long term follow-up of 30 cases treated by dental extractions. Journal of Vet. Dent. 14(1): 15-21.
3. Harvey, C.E. (1992): Feline Dentxstry. WB. Saunders.
4. Harvey, C. Emily, P. (1993,). Small animal Dentistry. Mosby.

 

Dr. Kovács Katalin
06 /20/ 312-6404
info@novavet.hu
www.vetfog.hu
www.laservet.hu

 

Forrás: Kisállatpraxis 2006. 7/2. p. 60-62.