Galéria

fivpozitiv.hu - Facebook közösség 

Képek Marciról

Marci cirmos színű, ivartalanított kandúr volt. Öt évesen került hozzám egy menhelyről, ahova kisbaba érkezése miatt adta be az előző gazdája. Ott kb. 1 hónapot töltött, közben ivartalanították, kombinált oltást kapott és jelentősen lefogyott. Amikor hozzám került, rutinból leteszteltük, így derült ki, hogy FIV pozitív; ezért ő nálam maradt, nem költözött új gazdához, ahogyan az előző, ideiglenesen befogadott cicák. Kezdetben nem volt rossz az állapota, csak soványka volt, kissé gyulladt az ínye és büdös a szája. Csak lakáson belül tartottam és nem volt mellette másik cica.

Jellemző tünetei, általános állapota
Marci vezető tünete mindvégig a száj- és ínygyulladás volt. Előző gazdája szerint már 2-3 éves korától kissé büdös volt a lehelete és sárgásak a fogai. Amikor a gyulladás erősebb volt, akkor nehezen evett és ez együtt járt a fokozott, szivárgó nyálzással, valamint a csökkent tisztálkodási képességgel. Egy vagy két alkalommal előfordult, hogy a hátán korpás lett a bőre, és az átlagosnál jobban hullott a szőre, de ezek szépen elmúltak. Alkalmanként hasmenése volt és hányt, de ezek szerencsére nem voltak gyakoriak.

Az állapota mindvégig hullámzó volt, néha kicsit jobban volt, néha rosszabbul és sokszor nem tudtam mihez kötni a változást. De összességében folyamatosan romlott az állapota, csúszott lefelé, bármit is csináltam vele.

Kezelései
2007. tavasz
Tesztelés erdménye: FeLV negatív, FIV pozitív. Egy elrothadt fogát kihúzták.
2007. nyár
Interferon kúra (3 ×2 hét, Roferon) - lényegi, tartós javulást nem hozott.
2007. ősz
Interferon kúra, gyógynövény mix, ayurvedikus szer, homeopátiás kezelés- markánsan csökkent a szájszaga, de nem tartósan.
2007. tél - 2008 tavasz
Biorezonanciás kezelés sorozat - lényegi, tartós javulást nem hozott.
2008. nyár
Vitaminspray: C+Zink, Folacin, VitaFeline - nem volt eredménye.
2009. tavasz, nyár
Homeopátiás kezelések - nem volt eredménye.
2009. ősz
Majdnem az összes fogát el kellett távolítani.
2010. tavasz
Komplex életmódváltásba kezdtünk (étel, víz, vitaminok, kiegészítők, immunerősítők, stb.), de ehhez már túl későn volt.
2010. tavasz
Állapota sokat romlott, el kellett engednem. Marci 8 évig élt.

Bár tudtam, hogy az aids -elvileg- nem gyógyítható, mégis az együtt töltött 3 évben folyamatosan meg akartam őt menteni. Utólag értettem meg, mekkora hatalmas eredmény lett volna, ha szinten tudom tartani az állapotát. Talán a kezdeti kezelések mégis „eredményesebbek" voltak, mint amennyit fel lehet mutatni belőle, talán csak több tartalék volt még a cicában - nem tudom. Most már azt is gondolom, hogy egy ilyen cicának nem elég az, ha kap egyfajta kezelést és várom, javul-e tőle. Tudatosan fel kell építeni az életét, odafigyelve, hogy mit egyen, mit igyon, milyen kiegészítőket, terápiákat, segítségeket kapjon és annak is örülni kell, ha nincs változás, mert az egyben azt is jelenti, hogy nincs romlás. Marci volt ennek az oldalnak az apropója, remélem lesz akinek segít a példája.